Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Biszkopt makowy, masa cytrynowo-kokosowa galaretka z kawałkami kiwi. Pycha! Znika w ekspresowym tempie :) Idealne ciasto na upały bo jest bardzo orzeźwiające :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suchego maku
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    600 ml śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    4 łyżki cukru pudru
    200 g wiórek kokosowych
    Galaretka:
    2 galaretki agrestowe
    słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki i dokładnie łączymy. Wykładamy po połowie masy na oba blaty biszkoptu makowego i schładzamy w lodówce.
  • 3. Galaretka zielona: Galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku i studzimy. Jak zacznie tężeć mieszamy z dżemem i wykładamy na dolny blat makowego biszkoptu z masą kokosową. Wstawiamy do lodówki. Jak galaretka zacznie się zsiadać przykrywamy drugim blatem makowego biszkoptu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wierzch posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Porady

Masę kokosową możemy przygotować w dwóch turach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować