Kiedyś nie byłam przekonana do łączenia mięsa i owoców, ale od jakiegoś czasu bardzo je lubię. Ta sałatka miała być szansą na znalezienie nowego, ciekawego smaku. I uważam, że mi się udało.
25 min
Składniki:
1 filet z kurczaka
zioła prowansalskie
pół sałaty lodowej
10 pomidorków koktajlowych
grejpfrut
garść liści bazylii
Dresing:
3 łyżeczki musztardy kremskiej
1 łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli
1 łyżka miodu
szczypta chili
świeżo zmielony pieprz
Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić (na kotlety o grubości 1,5-2 cm), obsypać ziołami prowansalskimi. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Podsmażone filety pokroić w paski.
2.Grejpfrut obrać, oczyścić z białych i gorzkich błon. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pocięte liście bazylii. Wyłożyć porcjami na talerze. Grejpfruta podzielić na kawałki, ułożyć na sałacie.
3.Składniki dresingu wymieszać, polać sałatkę. Na tym ułożyć kawałki kurczaka.
Komentarze