Orzeszki z masą orzechową

4.5 (160 ocen)

Pyszne ciasteczka, które wyglądem przypominają prawdziwe orzechy włoskie, a w połączeniu z masa orzechową dają smaczny efekt końcowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy (16 gram)
    25 dkg margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18 %
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    1 szklanka orzechów włoskich mielonych
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mleka
    25 dkg margaryny

    Do obtoczenia orzeszków:
    kakao
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Ciastka Orzeszki

Orzeszki z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzeszki z masą orzechową 1. Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i je zagniatamy. Foremki na orzeszki smarujemy tłuszczem. Odcinamy po kawałku ciasta i je rozwałkowujemy foremkami wycinamy ciasteczka, formujemy w foremce i dajemy na formę do pieczenia.
  • Orzeszki z masą orzechową 2. Formę z ciasteczkami dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • Orzeszki z masą orzechową 3. Mleko zagotowujemy z cukrem, jak zakipi dorzucamy zmielone orzechy i jeszcze chwileczkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnych orzechów.
  • Orzeszki z masą orzechową 4. Na jeden orzeszek dajemy pół łyżeczki masy orzechowej i przekładamy drugim orzeszkiem.
  • Orzeszki z masą orzechową 5. Cukier puder mieszamy z kakao i obtaczamy w nim orzeszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować