Orzechowy miodownik z powidłem

5 (1 ocen)

Orzechy i miód to typowe składniki, które kojarzą się ze świętami, dlatego w tym okresie zwłaszcza polecam przygotować to ciasto. Im dłużej leży tym jest pyszniejsze:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm do pieczenia
    Składniki na ciasto
    - 22 dag mąki,
    - 12 dag miodu,
    - 12 dag cukru pudru,
    - 6 dag mielonych orzechów włoskich,
    - 1 duże jajko
    - 1 łyżeczka sody

    Dodatkowo:
    • ok 1,5 słoiczka podła,
    • polewa czekoladowa do wykończenia,
    • posypka w kształcie gwiazdek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Orzechowy miodownik z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta umieszczamy w misce. Tak przygotowane mieszamy, by powstało lepkie ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Najlepiej ciasto wykonać wieczorem, a następnego dnia upiec.
    Po tym czasie masę dzielimy na 4 części (tyle będzie placków). Za pomocą noża rozciągamy je kolejno na nieprzylepianym pergaminie. Placuszki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
    Gotowe placki przekładamy powidłem (dobrze, jeśli przed przełożeniem poleżą kilka godzin by delikatnie odwilgły). Powstałe ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Otrzymane połówki sklejamy razem pozostałym powidłem.
    Tak powstały miodownik o wymiarach 12x36 cm oblewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować