Orzechy i miód to typowe składniki, które kojarzą się ze świętami, dlatego w tym okresie zwłaszcza polecam przygotować to ciasto. Im dłużej leży tym jest pyszniejsze:).
Składniki:
Blaszka 24x36 cm do pieczenia
Składniki na ciasto
- 22 dag mąki,
- 12 dag miodu,
- 12 dag cukru pudru,
- 6 dag mielonych orzechów włoskich,
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
• ok 1,5 słoiczka podła,
• polewa czekoladowa do wykończenia,
• posypka w kształcie gwiazdek
Orzechowy miodownik z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta umieszczamy w misce. Tak przygotowane mieszamy, by powstało lepkie ciasto. Gotowe odstawiamy na 12 godz. do lodówki. Najlepiej ciasto wykonać wieczorem, a następnego dnia upiec.
Po tym czasie masę dzielimy na 4 części (tyle będzie placków). Za pomocą noża rozciągamy je kolejno na nieprzylepianym pergaminie. Placuszki pieczemy krótko - około 5 min każdy w 180°C.
Gotowe placki przekładamy powidłem (dobrze, jeśli przed przełożeniem poleżą kilka godzin by delikatnie odwilgły). Powstałe ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Otrzymane połówki sklejamy razem pozostałym powidłem.
Tak powstały miodownik o wymiarach 12x36 cm oblewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką.
Komentarze