Orzechowy chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bardzo zdrowy i smaczny chleb, Polecany między innymi dla diabetyków, osób z podwyższonym cholesterolem. Orkisz ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu oraz umysłu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 500g mieszanki na chleb orkiszowy "Gdańskie Młyny"
    350ml wody
    paczka suszonych drożdży
    łyżka zmielonych orzechów włoskich
    oliwa do wysmarowania formy i chleba

Orzechowy chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysyp na stolnicę. Rozsyp po niej drożdże i zmielone orzechy. Dodawaj wodę w temperaturze pokojowej, zarabiaj nożem. Następnie przez 10 minut wyrabiaj ciasto. Włóż do miski, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Po upływie tego czasu wygnieć ponownie ciasto i włóż do wysmarowanej oliwą foremki, natnij wzdłuż. Odczekaj godzinę, aż ciasto wyrośnie, posmaruj je z wierzchu oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piecz 40-50 minut.

Porady

Włoskie orzechy można zastąpić orzechami laskowymi. Pukając w spodnią skórkę dobrze wypieczonego chleba usłyszysz "pusty" dźwięk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy