Orzechówka - nalewka orzechowa

4.98 (151 ocen)

Rewelacyjne lekarstwo na problemy żołądkowe.

Składniki:

  • orzechy włoskie zielone - zbierane początkiem lata ( najlepiej maksymalnie do 20 lipca)- ok 2 litrowe słoiki
    0,5 l spirytusu
    0,5 l wódki
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (151 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Orzechówka - nalewka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechówka, nalewka orzechowa 1. Orzechy myjemy i kroimy na ćwiartki ( najlepiej w rękawiczkach gdyż bardzo brudzą ręce). Wrzucamy do większego słoja.
  • 2. Orzechy zasypujemy szklanką cukru i zalewamy alkoholem ( orzechy powinny być całkowicie zatopione). Odstawiamy na miesiąc. Co kilka dni należy słój przemierzasz ( potrząsać) w celu rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przecedzić nalewkę i przelać do butelki. Odstawić na ok 2-3 tygodnie. Im dłużej będzie stała tym będzie lepsza:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować