Orzechowiec rumowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pierszy raz zjadłam te ciasto u mojej kochanej teściowej i tak mi posmakowało że robie je sama...

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    1 szklanka cukru
    3/4szklanki mąki pszennej
    7 jajek
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:
    1 szklanka cukru
    250g zmielonych orzechów
    5 białek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    5 żółtek
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    50g margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    1 łyżka zapachu rumowego

Orzechowiec rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne: Białka ubic stopniowo dodawac cukier i żółtka. Połaczyc z mąką wymieszana z proszkiem i kakao. Ciasto wlac na natłuszczona forme o wym.25x40cm. Piec w tem.180 stopni przez 30min.
    Ciasto orzechowe: Białka ubic z cukrem , dodac orzechy wymieszane z maką. Piec 30min. w 180stopniach w blaszce 25x40.
    Masa budyniowa: Żółtka ubic z cukrem i cukrem waniliowym.Dodac mąkę i 1/2 szklanki mleka. Reszte mleka zagotowa. Wlac żołtka ugotowac z tego budyń ugotowany przestudzic i utrzec z margaryną.
    Polewa: Wszystkie składniki podgrzewac do rozpuszczenia sie .
    Ciemne ciasto przekroic. Jeden płat ciemnego ciasta posmarowac 1/2 masy przykryc ciastem orzechowym posmarowac pozostałą masą przykryc ciastem z kakao polac polewa. Dowolnie udekorowac

Porady

Możemy nasaczyc go poczem np. z kawy bedzie bardziej wilgotny...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy