Orzechowiec z powidłami

4.5 (176 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla mnie to ciasto ma wyjątkowy smak,ponieważ używam do niego powideł śliwkowych smażonych przez moją kochaną 87 letnią babcię.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto: 2 sztuki
    - BEZA: 2 sztuki
    - krem karpatkowy: 1 sztuka
    - powidła śliwkowe: 1 szklanka
    - polewa z gorzkiej czekolady: 0.75 szklanki

    - orzechy: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Orzechowiec z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2,5 szkl. mąki,20 dkg margaryny,0,5szkl. cukru,6 żółtek,2 łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy-zagniatamy ciasto,dzielimy na pół i wykładamy na dwie blachy.Smarujemy powidłami.Na powidła wylewamy bezę-ubić 1szkl.cukru i 6 białek.Bezę posypujemy rozdrobnionymi orzechami.Pieczemy 40-45 minut.Robimy krem karpatkowy-0,5l mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 cukry waniliowe,3/4 szkl.cukru, kostka masła-w połowie szkl. mleka mieszamy mąki,resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać mąki,zagotować,wystudzić i utrzeć z masłem.Na pierwszy placek wykładamy krem,przykrywamy drugim plackiem odwróconym orzechami na dół.Polewamy polewą-1 gorzka czekolada,1/4 kostki margaryny,1 łyżka oleju-roztopić i polać ciasto.Polewę można posypać orzeszkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować