Orzechowiec z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2,5 szkl. mąki,20 dkg margaryny,0,5szkl. cukru,6 żółtek,2 łyżeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy-zagniatamy ciasto,dzielimy na pół i wykładamy na dwie blachy.Smarujemy powidłami.Na powidła wylewamy bezę-ubić 1szkl.cukru i 6 białek.Bezę posypujemy rozdrobnionymi orzechami.Pieczemy 40-45 minut.Robimy krem karpatkowy-0,5l mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 cukry waniliowe,3/4 szkl.cukru, kostka masła-w połowie szkl. mleka mieszamy mąki,resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać mąki,zagotować,wystudzić i utrzeć z masłem.Na pierwszy placek wykładamy krem,przykrywamy drugim plackiem odwróconym orzechami na dół.Polewamy polewą-1 gorzka czekolada,1/4 kostki margaryny,1 łyżka oleju-roztopić i polać ciasto.Polewę można posypać orzeszkami
Komentarze