Orzechowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto dla tych co lubią orzechy.

Składniki:


  • 40 dag mąki pszennej
    5 dag mielonych orzechów włoskich
    20 dag cukru
    1 cytryna
    3 jajka
    200 ml śmietany 30%
    12,5 dag masła
    1 małe opakowanie proszku do pieczenia
    5 jabłek
    dodatkowo:
    4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    krokant orzechowy
    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    woda

Orzechowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • orzechowiec z jabłkami 1. Jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny( zostawić 1 łyżeczkę soku z cytryny).
    Masło stopić i przestudzić.
    W miseczce wymieszać całe jajka ze śmietaną.
  • image-1uk5iyl 2. W większej misce na sucho wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami do wymieszanych suchych składników dodać wszystkie płynne składniki i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszać.
    Kiedy ciasto jest już połączone dodać jabłka i delikatnie połączyć je z ciastem.
  • image-1pxwb49 3.
    Formę ( 33 cm na 22 cm)wysmarować masłem, dno i boki wysypać posiekanymi orzechami,
    następnie wyłożyć do niej ciasto, piec w temp. 170st około 40 minut po upieczeniu ciasto wystudzić.
    Lukier :
    Cukier puder utrzeć do białości z sokiem który zostawiliśmy z wyciskania cytryny i z niewielką ilością wody.

    Przygotowanym lukrem polać wystudzone ciasto po wierzchu posypać krokantem orzechowym i odstawić do zastygnięcia lukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy