Orzechowiec z masą budyniową

4.5 (149 ocen)

Pyszne ciasto, które powinno się przygotować na kilka dni przed planowaną uroczystością

Składniki:

  • Ciasto
    3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    150g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Orzechy
    250 g orzechów włoskich
    75g masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki miodu

    Masa budyniowa
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    250g masła
    2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka, dwie pozostałe zagotować dodając cukier. Gdy mleko będzie wrzeć wlać budyń i ugotować go.
    Składniki na ciasto włożyć do miski, posiekać i zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na 2 części (ciasto dobrze się wyrabia - nie klei się do rąk).
    Masło z cukrem i miodem zagotować w garnku, aż cukier się rozpuści. Wsypać posiekane orzechy, wymieszać i pogotować chwilkę.
    Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na nich ciasto.
    Na 1 część rozsmarować orzechy. Piec po 11 minut w 180 stopniach
    Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, do której dodawać po 1 łyżce budyniu.
    Złożyć ciasto w kolejności: ciasto, masa, ciasto z orzechami.

Porady

Najlepiej przygotować je 3 dni przed planowaną imprezą, jednak polecam trzymać w chłodnym miejscu, gdyż w 'normalnych warunkach' masa może się popsuć. Jest to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które szybko znika ze stołu. Jeśli wałek nie mieści się w blaszce, ciasto można rozwałkować szklanką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować