Orzechowiec z masą cappucino

4.5 (160 ocen)

  • 50 min

Połączenie orzechów i kremu z cappucino ma niepowtarzalny smak. Polecam! Smacznego!

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    30 dag mąki,
    10 dag cukru pudru,
    10 dag margaryny,
    2 jajka,
    5 dag miodu,
    łyżeczka sody,

    masa:
    0,5l mleka,
    0,5 szkl. cukru,
    2 łyżki mąki pszennej i łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki kawy cappucino o smaku śmietankowym,
    1 margaryna,

    masa orzechowa:
    30 dag orzechów włoskich drobno pokrojonych,
    11 dag margaryny,
    2 łyżki miodu,
    10 dag cuku,

    poncz do nasączenia:
    szklanka przegotowanej wody,
    2 łyżki cukru,
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec z masą cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Rozwałkować, wyłóżyc na blachę 24x40 wyłożoną papierem. Upiec 2 placki w temp. 180 st. przez około 15 min. Po wystygnięciu nasączyć je przygotowanym ponczem.
  • 2. MASA:
    Z 0,5l meka odlej pół szklanki. Resztę zagotuj z cukrem. Z gotującego odmierz 2 łyżki i w osobnym naczyniu rozrób z cappucino. Dodaj do gotujacego mleka. W szklance z zimnym mlekiem wymieszaj obie mąki. Dodaj do mleka. Ugotuj budyń. Gdy wystygnie, utrzyj na puszystą masę z margaryną.
  • 3. MASA ORZECHOWA:
    Wszystkie składniki na masę orzechową przesmażyć na patelni. Około 10 min. ciepłe wyłożyć na jeden placek.
  • 4. Na jeden placek wykładamy masę kawową. Przykrywamy plackiem z orzechami.

Porady

Schładzamy przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować