Ciasto orzechowe z bitą śmietaną

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, które rosną na mojej działce. Ciasto przełożone bitą śmietaną - jest lekko wilgotne i bardzo pyszne. Szybko znika z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma - tortownica o średnicy 28 cm
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka orzechów laskowych + 1/2 szklanki do dekoracji
    1/2 szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Masa śmietanowa:
    2 opakowania śmietany 30%(2x 330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki o smaku pomarańczowym
    4 łyżki marmolady o smaku dzikiej róży
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, wylać do natłuszczonej formy. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Nasączyć kawą. Obie połówki posmarować konfiturą.
    Schłodzone śmietany z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno. Galaretki rozpuścić w 3/4 litra gorącej wody, wystudzić. Gęstniejącą galaretkę - 1/2 litra dodać do ubitej śmietany, wymieszać. Na jeden krążek wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Na wierzch rozsmarować pozostałą śmietanę. Na wierzch rozlać pozostałą galaretkę. Całość schłodzić. Udekorować dowolnie orzechami. Całe ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Porady

1.ciasto można posmarować dowolnym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować