Orzechowe ślimaczki

5 (142 ocen)

Mega szybkie, pyszne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego :)

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego (275g)
    100g orzechów włoskich łuskanych
    2-3 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie siekamy.
    Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy cienko nutellą (łatwiej się smaruje, jeśli ją podgrzejemy). Zostawiamy nie posmarowany pas szerokości ok. 2cm wzdłuż dłuższego brzegu.
  • 2. Na nutellę równomiernie wysypujemy posiekane orzechy, nie posmarowany pas ciasta zwilżamy wodą i zwijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy ciasto w papier i wkładamy na godzinkę do lodówki.
  • 3. Kroimy roladkę w plasterki grubości ok. 1,5cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.

Porady

Z tej ilości składników wychodzi ok. 25 ciasteczek. Ponieważ ciasteczka są mało słodkie (ja takie lubię), amatorzy słodkości mogą je polukrować lub ozdobić kleksem polewy czekoladowej. Można również przed pieczeniem posypać kryształkami cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować