Fudge, którego niektórzy uważają za odpowiednik polskiej krówki, zadebiutował w stanie Virginia, USA na początku XIX wieku i od tej pory gości na świątecznych stołach za oceanem.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SUCHE::
- cukier brązowy (zmielony): 220 gramów
- gorzka czekolada (85% lub więcej): 300 gramów
MOKRE::
- masło orzechowe (organiczne): 200 gramów
- masło (w temperaturze pokojowej): 50 gramów
Orzechowe kwadraty pod płaszczykiem czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną łyżkę masła i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.
2.W innym naczyniu połączyć pozostałe składniki, można za pomocą miksera.
3.Masę orzechową przenieść do płytkiej formy, najlepiej kwadratowej (20cm x 20cm). Rozsmarować tak aby uzyskać płaską powierzchnię. Na wierzch wylać sos czekoladowy. Wstawić do lodówki na godzinę lub do całkowitego zastygnięcia czekolady. Nie wyjmując z formy, pokroić na małe kwadraty (2cm x 2cm).
Komentarze