ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ CAPPUCCINO

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto które łączy wiele smaków, w sam raz do kawy.Podobne ciasto widziałam w necie jednak jego skład i wykonanie to moja inwencja:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kakao

    Masa cappuccino:
    350 ml serka waniliowego
    250 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    8 łyżeczek cappuccino w proszku
    1/3 szklanki ciepłej wody


    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2/3 szklanki cukru
    2 galaretki czerwone ( u mnie żórawinowa)


    Dodatkowo:
    okrągłe biszkopty
    czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Orzechowe ciasto z jabłkami i masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
  • 2. Jabłka obrać zetrzeć na tarku o grubych oczkach lub pokroić w kostkę, dodać do garnka i prażyć pod przykryciem.Dodać cukier a na koniec wsypać galaretki i wymieszać. Odastawic do wystygnięcia.
  • image-03hm67y 3. Krem cappuccino:
    Serek zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać do serka. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do serka.
  • image-1so833v 4. Na biszkopt orzechowy wyłożyć jabłka, można na chwilę włożyć do lodówki aby jabłka stężały. Ńastępnie poukładać biszkopty.
  • image-0uf019q 5. Wyłożyć masę cappuccino i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować