Orzechowa zupa z brukselką

0 (0 ocen)

Jak wiadomo brukselka to niezbyt lubiane warzywo przez dzieci i dorosłych. Dzięki tej zupie na pewno je pokochacie, a to dzięki dodatkowi masła orzechowego, które jest uwielbiane przez małych i dużych

Składniki:

  • 450g brukselki świeżej lub mrożonej,
    1 marchewka,
    4 szklanki bulionu warzywnego,
    2,5 łyżki masła orzechowego,
    100g śmietany kremówki,
    prażona cebulka do posypania około 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    natka pietruszki do podania

Orzechowa zupa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy ją w bulionie około 10 minut. Dodajemy mrożoną brukselkę i gotujemy jeszcze 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • zupa 2. Brukselka nie powinna się rozpaść. Śmietanę mieszamy z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewamy ją powoli do zupy szybko mieszając. Zupę doprawiamy do smaku. Każdą porcję na talerzu posypujemy prażoną cebulą i natką pietruszki.
    Życzę smacznego :)

Porady

Jeżeli używamy świeżej brukselki to dodajemy ją razem z marchewką około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy