Orzechowa rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przypada do gustu nawet najwybredniejszym krytykom.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 3 łyżki mąki krupczatki
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1,5 łyżki kakao
    ● 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: 2 rozkłócone żółtka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 10 dag mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta
    ● 500 ml mleka + 10 łyżek
    ● op. budyniu śmietankowego
    ● op. cukru waniliowego
    ● 25 dag masła
    Oraz: 2-3 banany

Orzechowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i kakao. Przekładamy do natłuszczonej formy (42x30 cm) i pieczemy 20-25 minut w 180 °C. Wykładamy na wilgotną ściereczkę, składamy wzdłuż na pół.
  • 2. Budyń gotujemy w mleku wg opisu na opakowaniu, dodajemy żółtka i cukry. Orzechy parzymy w 10 łyżkach mleka, studzimy. Ucieramy z budyniem i masłem.
  • 3. Rozkładamy placek, smarujemy masą (część odkładamy), na środek kładziemy całe banany. Ciasto zwijamy. Wierzch smarujemy masą i posypujemy orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Komentarze

Podobne przepisy