ORZECHOWA SZARLOTKA

5 (148 ocen)

pyszne ciasto przekładane musem jabłkowym i kremem orzechowym

Składniki:

  • CIASTO: forma 24x38 cm
    4 szkl. mąki
    3/4 margaryny
    3/4 szkl. cukru
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka smalcu
    2 żółtka, 1 całe jajko
    śmietana 2,3 łyżki (ile ciasto przyjmie)

    MASA JABŁKOWA:
    1 słoik (650 ml) jabłek prażonych
    2-3 łyżki cukru
    1 galaretka pomarańczowa

    KREM ORZECHOWY:
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    300 ml śmietany 30%
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 margaryna

    DODATKOWO:
    herbata do nasączenia
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Orzechowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, każdą część piec ok. 25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączyć herbatą.

    MASA JABŁKOWA:
    Jabłka zagotować z cukrem, dodać galaretkę, zagotować. Gorącą masą przełożyć ciasto, przygnieść.

    KREM ORZECHOWY:
    Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, następnie orzechy, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzeć margarynę, dodawać po trochu masę orzechową. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, polać polewą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować