Ciasto orzechowa królowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ubij białka na sztywno, następnie dodaj cukier dla utrwalenia a potem kolejno po jednym żółtku. do puszystej masy dodać mielone orzechy a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. przelać w tortownicę o średnicy 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 min w temp. 180 stopni.
2.zimny biszkopt kroimy na 3 lub 4 części.
na spód kładziemy krążek ciasta nasączamy go capucino, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a na dżem kładziemy masę potem kolejny placek, nasączamy i tak do końca.
ja zrobiłam poukładany nieład z masy ozdobione posiekanymi kawałkami wafelka i orzechami włoskimi.
3.masa:
żółtka utrzyj na puch z połową cukru. margarynę też utrzyj na puch z resztą cukru i obie masy połącz ciągle miksując. następnie dodajemy po trochu rozpuszczoną zimną czekoladę białą, kolejno wódkę i wystudzoną żelatynę. do gotowej masy dodajemy posiekane wafelki i jak ktoś chce zmielone orzechy ja nie dałam) lekko mieszając. tak przygotowaną masą przekładamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia i najścia smaków.
Komentarze