Orzechowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania biszkoptu:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C
Krem orzechowy:
Orzechy i czekoladę wkładamy do malaksera i wlewamy mleko.
Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do lodówki.
Krem budyniowy:
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń będzie zimny dodajemy po trochu margarynę i mieszamy do jednolitej konsystencji.
Poncz:
Herbatę zaparzamy,dodajemy olejek i odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na 3 części.
Każdą część biszkoptu nasączamy ponczem.
Smarujemy kremem:
Jedna strona krem orzechowy druga strona krem budyniowy.
Wierzch ciasta smarujemy kremem budyniowym i obsypujemy na gęsto orzechami.
Komentarze