Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

4.99 (156 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :) Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak pysznego :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok. 30 g)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    200 g wiórek kokosowych

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasów
    1 szklanka wody
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    200 g masła

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.
  • 3. Krem ananasowy:
    Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy.
  • 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos Orzechy Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować