ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowsza wersja standardowych placków z cukinii. Podane z wyrazistym słonym sosem z sera gorgonzola przybierają wykwintny wymiar.

  • 40 min

Składniki:

  • cukinia o wadze ok. 1 kg
    2 jajka
    1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    sól czosnkowa (odrobina)
    olej do smażenia

    200g sera gorgoznola
    1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Orkiszowe placki z cukinii z sosem gorgonzola. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem
    ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby
    warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody.
    Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję
    jak placki ziemniaczane.
  • 2. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz
    wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny,
    brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym
    ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły.
  • 3. W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę
    i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się nie rozpuści,
    ciągle mieszając - aby nie przypalić.
  • 4. Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy.
    Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać
    na patelni, uważając, by ich nie spalić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować