Orkiszowe pierożki curry

0 (0 ocen)

Aromatyczne i przepyszne wegetariańskie pierożki :)

Składniki:


  • 225 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    100 g margaryny
    4 łyżki wody
    2 łyżki oliwy z oliwek

    łyżka oleju
    mała papryka czerwona
    mała papryka żółta
    mały ziemniak
    mała marchewka
    pół cebuli
    pół łyżeczki posiekanej papryczki chili

    pół łyżeczki curry
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki kuminu
    łyżeczka musztardy
    5 łyżek wody

Orkiszowe pierożki curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką.

    Dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy ciasto.

    Odkładamy do lodówki na 15 minut.
  • 2. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę.

    Podsmażamy na łyżce oleju.

    Dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy wody.

    Dusimy pod przykryciem około 25 minut.

    Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 cześci i rozwałkowujemy.

    Robimy to delikatnie ponieważ ciasto jest bardzo kruche.

    Na środku każdego kawałka nakładamy nadzienie.

    Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy