Chrupiące, lekkie gofry z mąki orkiszowej z delikatnym smakiem miodu idealnie współgrają z orzeźwiającym, bogatym w witaminy i naturalną słodycz dżemem z dzikiej róży i borówkami są ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie.
25 min
Składniki:
2 jajka
150g mąki orkiszowej
75g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130ml mleka
1 łyżka miodu
szczypta soli
150g dżemu z Dzikiej Róży Łowicz
kilka kulek borówki amerykańskiej
Orkiszowe gofry z dziką różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, miód i szczyptę soli ubić mikserem na pianę, dodać rozpuszczone masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
2.Gofrownicę rozgrzać, następnie nałożyć do niej przygotowane ciasto
i piec około 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
3.Gotowe gofry ułożyć na metalowej kratce. Podawać z dżemem z dzikiej róży i borówkami.
Komentarze