Orkiszowe ciastka z ziarnami

2 (1 ocen)

  • 60 min

Kruche, chrupiące i obłędnie maślane ciastka z ziarnami wyśmienicie smakują z zimnym mlekiem czy gorąca kawą. Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki orkiszowej są też zdrowsze od tych, pieczonych jedynie na mące pszennej.

  • 60 min

Składniki:

  • (na ok. 20 dużych ciastek):
    150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    150 g mąki pszennej
    150 g masła 82 %
    100 g cukru pudru
    1 małe jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Dodatkowo:
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki pestek dyni
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pesto

Orkiszowe ciastka z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wymieszać z cukrem pudrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę lodowatej wody. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 40 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać za pomocą spodu szklanki maczanym w mące. Ciastka posypać ziarnami, lekko dociskając je do ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 17-20 minut, do czasu, aż ładnie się zarumienią. Upieczone ciastka wystudzić na blaszce.

Porady

Ciasto można także zagnieść w robocie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Pestki Sezam Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować