Orkiszowa brioszka. Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 stopni, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioszkę. A teraz jeszcze zdrowsza!
Orkiszowa brioszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się rwać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.
Komentarze