Orkiszowa brioszka

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Orkiszowa brioszka. Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 stopni, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioszkę. A teraz jeszcze zdrowsza!

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki maki orkiszowej
    - 20 gr świeżych drożdży
    - 50 ml mleka ciepłego
    - 100 gram roztopionego masła
    - 3 łyżki cukru trzcinowego
    - 3 jaja
    - szczypta soli
    - garść rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Orkiszowa brioszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orkiszowa brioszka 1. Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy obok siebie, dzięki temu po upieczeniu będą ładnie się rwać. Surowe ciasto w formie włóż do lodówki przykrywając folią spożywczą na całą noc. One jeszcze raz urosną, mimo niskiej temperatury. Rano nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować