Orientalna zupa dyniowa z kluseczkami z polenty

0 (0 ocen)

Najbardziej lubię zupę z pieczonej dyni, batatów, cebuli i czosnku. Pieczenie sprawia, że warzywa są wyjątkowo pyszne, bo się lekko karmelizują.Tym razem miałam pomysł na dodanie tej słodkiej zupie orientalnego charakteru. Zupa jest słodko-pikantna, a dodatkiem do niej są kluseczki z polenty.

Składniki:

  • Składniki na zupę:
    1 mała dynia hokkaido
    1 duży batat
    2 średnie białe cebule
    6 lub więcej ząbków czosnku
    olej rzepakowy do smarowania warzyw
    woda lub bulion warzywny (co kto lubi)
    sól
    pieprz czarny mielony – ok. ½ łyżeczki
    przyprawa garam masala – 1 łyżka stołowa
    mielona kolendra – 1-2 łyżeczki
    mielona kozieradka – ½ łyżeczki
    płatki chili – ½ łyżeczki
    cynamon – ½ łyżeczki

    Składniki na kluseczki:
    1 miarka kaszki kukurydzianej
    3 miarki wody
    sól
    ew. 2-3 szczypty ziół prowansalskich
    łyżka masła (w wersji wegańskiej oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Polenta

Orientalna zupa dyniowa z kluseczkami z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, bataty, i obraną cebulę przekroić na ćwiartki, czosnek obrać z łupin. Warzywa posmarować olejem i ułożyć blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 200 stopni, do uzyskania miękkości dyni i batata.
    Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie obrać dynię i bataty ze skórki. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion lub wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa + minimum 2 szklanki. Jeśli używamy wody zamiast bulionu, trzeba mocno posolić. Gotować ok. ½ godziny, pod koniec gotowania dodać przyprawy i zostawić zupę do ostygnięcia. Ilość przypraw korzenych podałam orientacyjnie, jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do korzennych smaków, powinien dodać ich mniej i ewentualnie doprawić po miksowaniu.
    Zmiksować zupę i ewentualnie dodać wody lub bulionu, jeśli będzie zbyt gęsta.

    Przygotowanie kluseczek:
    Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło i zioła prowansalskie. Do wrzątku wsypać kaszkę i mieszać drewnianą łyżką. Kaszkę należy gotować na minimalnym ogniu i regularnie mieszać – bo inaczej czeka nas szorowanie przypalonego garnka. Polenta jest odpowiednio ugotowana, gdy mieszana masa odkleja się od garnka – trwa to ok. 15-20 minut.
    Polentę można wyłożyć np. na bryfannę przelaną wcześniej wodą. Pozostawić do wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
    Kluseczki z polenty formowałam za pomocą 2 łyżek i układałam do wystygnięcia na natłuszczonym talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować