W poszukiwaniu inspiracji na fajną kolację z przyjaciółmi, której przygotowanie nie zajmie mi całego dnia i nie zużyje wszystkich dopiero co umytych naczyń, postanowiłam wykonać takie cudo...
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
- mąka pszenna typ 650: 200 gramów
- maslo: 90 gramów
- sok z ananasa z puszki: 50 mililitrów
- curry: 2 łyżeczki
- sól: 1 łyżeczka
- soda: 1 łyżeczka
FARSZ:
- pierś z kurczka: 1 sztuka
- ananas w puszce: 5 plastrów
- seler naciowy, łodyga: 2 sztuki
- por biała część: 1 sztuka
- imbir świeży tarty: 1 łyżeczka
MARYNATA:
- oliwa z oregano: 1 łyżka
- miod plynny: 1 łyżka
- sos sojowy: 1 łyżka
- ostra papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
- curry: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
ZALEWA:
- jajka: 2 sztuki
- śmietana kremówka 30 %: 2 łyżki
- curry: 1 szczypta
- ser żólty-ostry: 50 gramów
Orientalna tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmieszaj z przesianą mąką, dodaj sól, sodę, sok z ananasa i curry. Zagniataj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera przez kilka minut. Gdy zbije się już w kulę, rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na placek, który zmieści się w formie do tarty o średnicy 23 cm. Forma uprzednio powinna być wysmarowana odrobiną masła.
2.Ciasto nakłuj widelcem i włóż do lodówki na minimum pół godziny.
3.Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
4.Składniki marynaty dokładnie połącz i zalej nim mięso. Odstaw do lodówki na godzinę.
5.Mięso usmaż na rozgrzanej patelni aż się zarumieni, dorzuć marchewkę pokrojoną w słupki, posiekanego pora, seler naciowy oraz starty imbir. Duś tak przez około 10 minut.
6.Nadzienie odsącz i wyłóż na schłodzoną tartę.
7.Jajka rozbełtaj ze śmietanką, przypraw szczyptą curry i wylej na warzywa.
8.Posyp wszystko serem.
9.Tartę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w 175 stopniach.
Komentarze