Orientalna fasolka z tofu

0 (0 ocen)

  • 25 min

To pyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
    3 szalotki
    olej kokosowy do smażenia
    świeży imbir wielkości kciuka
    papryczka chilli
    250g tofu
    jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć)
    500g fasolki szparagowej
    sól, czarny pieprz
    ciemny sos sojowy
    ½ pęczka natki pietruszki lub dymki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalna fasolka z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy.
    Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem.
    Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką.
    Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować