Dania z akcentem orientalnym mają tą zaletę, że przygotowuje się je bardzo szybko. Dlatego też często goszczą u mnie w domu. Dodatkowo smakują one wszystkim domownikom, więc czego można chcieć więcej?
Składniki:
Składniki na 3-4 porcje:
• Jeden podwójny filet z kurczaka,
• 1 marchew,
• 0,5 selera,
• 1 średniej wielkości por,
• 150 g makaronu Vermicelli z fasoli mung,
• Olej arachidowy do smażenia,
• marynaty orientalnej Kamis,
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
• Świeżo mielony pieprz do smaku,
Orientalny makaron smażony z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą. Odstawiamy go na około 2 godziny do chłodu (do lodówki). Po tym czasie smażymy na oleju do miękkości.
Marchew oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim warzywa. Pora kroimy w cienkie plasterki i także dodajemy do jarzyn. Dodajemy do nich sos sojowy oraz pieprz. Gdy warzywa są już gotowe dodajemy do nich wcześniej przygotowanego kurczaka.
Razem dokładnie łączymy.
2.Między czasie makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i dodajemy do warzywnej mieszanki. Całość jeszcze chwilkę podgrzewamy (2-3 minuty). Porcjujemy na talerze. Podajemy na ciepło.
Komentarze