Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej.

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

OPIENKI TE SA SMACZNE , MIĘKKIE I AROMATYCZNE , NIE ZA OSTRE NIE ZA SŁODKIE-TAKIE W SAM RAZ.

  • 40 min

Składniki:

  • około 1 kg niewilkich opienek-najlepiej kapelusze
    1/2 łyżeczki soli
    Zalewa
    1 szklanka octu
    1 szklanka wody
    1 ŁYZECZKA CUKRU ,
    2 ŁYŻECZKi MIODU
    1 mała cebula pokrojona w plasterki
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 ziarna pieprzu

    kilka ziaren gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Opienki w zalewie octowej lekko słodkiej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Opieńki oczyścić, włożyć do garnka zalać wodą, dodać trochę soli i i gotować przez 15 minut.
    2 Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    Opieńki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać zalewą.
    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka, postawić na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
    SMACZNEGO

Porady

Mozna nieco zmniejszyc ilosc octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować