Opieńki mrożone

4.41 (166 ocen)

  • 30 min

W ten sposób możemy zatrzymać smak świeżych grzybów na całą zimę.

  • 30 min

Składniki:

  • kapelusze opieńków (lub inne grzyby),
    łyżka soli,
    5 litrów wody,
    mała cebula.
Wystaw ocenę:

4.41 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Opieńki mrożone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy. Jeżeli jest potrzeba kroimy na mniejsze części. Wodę gotujemy, solimy i dodajemy pokrojoną na 4 cebulę. Na wrzątek wrzucamy porcjami grzyby i gotujemy aż wyraźnie zmniejszą objętość. Następnie odcedzamy na durszlaku, po wystygnięciu pakujemy porcjami w pudełka lub torebki i zamrażamy.

Porady

Inne grzyby można zamrażać w całości lub same ogonki, których nie wykorzystaliśmy, np podczas marynowania grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować