Zimowa porą jako dodatek do obiadu bedą wspaniałym wspomnieniem lata
40 min
Składniki:
3,5 szkl wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 ziela ang
4 liście laurowe
Oczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki, ale możemy użyć także innych
Opieńki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły.
Komentarze