OPIEŃKI MARYNOWANE

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Zimowa porą jako dodatek do obiadu bedą wspaniałym wspomnieniem lata

  • 40 min

Składniki:

  • 3,5 szkl wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    6 łyżek cukru
    12 ziela ang
    4 liście laurowe
    Oczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki, ale możemy użyć także innych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Opieńki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować