Oponki serowe pieczone (żytnie)

0 (0 ocen)

Odtłuszczona wersja tradycyjnych oponek.

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego
    300g mąki żytniej (plus trochę do podsypania)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    5 łyżek cukru

    lukier:
    100g cukru pudru
    2 łyżki wrzątku

    dodatkowo:
    kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki serowe pieczone (żytnie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, cukier i jajka rozgniatamy i ucieramy widelcem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Gdyby było jeszcze zbyt lepiące, można dosypać odrobinę mąki.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Wycinamy z niego szklanką koła, a następnie w kołach wycinamy mniejsze kółka np. kieliszkiem.
  • 2. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
    Po upieczeniu ciastka studzimy a następnie lukrujemy polewą powstałą poprzez dokładne wymieszanie cukru pudru z wrzątkiem. Na końcu posypujemy kolorowymi posypkami. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Porady

Uwaga: cukier możemy zastąpić ksylitolem. Cukier puder również możemy zamienić na ksylitol w pudrze. Uwaga 2: z tej porcji ciasta wyszło mi 15 oponek i 15 małych kulek powstałych przez wycinanie kieliszkiem. Uwaga 3: lukrowanie możemy sobie ułatwić i zamiast smarować lukrem ciastka, wystarczy je zamoczyć wierzchem w lukrze umieszczonym w miseczce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować