oponki serowe na drożdżach

4.48 (193 ocen)

  • 60 min

Te oponki to nasz bezapelacyjny hit tego karnawału, robię je już 3 raz z rzędu, co przyznam, zdarza mi się rzadko. Niezwykle puszyste, delikatne, pyszne, bo połączenie smaku drożdżowca i twarogu to duet doskonały ! Te oponki polecam również tym, którzy obawiają się smażenia tradycyjnych pączków.

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    300 gramów twarogu półtłustego (tylko takiego w kostkach, absolutnie nie z wiaderka!)
    1/3 szklanki mleka w temp. ciała
    30 gramów drożdży
    3 łyżki cukru
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
    2 jaja
    1 żółtko
    1 łyżka stopionego, schłodzonego masła lub 1 łyżka oleju
    szczypta soli

    dodatkowo:
    około 0,7 litra oleju do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki serowe na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oponki serowe na drożdżach 1. Drożdże rozprowadzamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia.
    Mąkę przesiewamy z solą i cukrem waniliowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony przez maszynkę twaróg.
    Jaja i żółtko ubijamy na piankę razem z cukrem kryształem, na najszybszych obrotach miksera.
    Do mąki, soli i twarogu dodajemy masę jajeczną, tłuszcz oraz podrośnięty rozczyn, zagniatamy lekko lepkie ciasto (jeśli bardzo mocno się klei możemy podsypać odrobiną mąki, ale bez przesady).
  • oponki serowe na drożdżach 2. Ciasto wkładamy do posypanej mąką miski, odstawiamy na 2 godziny do minimum podwójnego podrośnięcia.
    Po upływie tego czasu ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na dwie, trzy części.
    Pierwszą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm, wykrawamy koła, w nich małe kółeczka (spory kubek i zakrętka od wódki), układamy na tacy posypanej mąką (mogą poleżakować około 10 minut, ale nie jest mus).
  • 3. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron, osączamy na ręczniku papierowym.
    Na końcu posypujemy cukrem pudrem.
    To samo robimy z pozostałą częścią ciasta, do wykończenia.
    Smacznego !

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 27 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować