1.Twaróg przekładamy do miski wraz z jogurtem oraz żółtkami. Miksujemy wszystko by powstała gładka, kremowa masa serowa.
2.
Do masy serowej dodajemy pozostałe składniki (oprócz oleju i ziemniaka :) ) i zagniatamy ciasto. Gdyby okazało się zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy małego ziemniaka
Ciasto wałkujemy na posypanej mąka stolnicy bądź blacie, na ok. 1,5 cm.
Wykrawamy krążki z dziurką.
3.Krążki z dziurką i malutkie kołeczka wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony by się ładnie zrumieniły.
4.Gotowe oponki wyciągamy z garnka, układamy na papierze kuchennym by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Oponki można posypać cukrem pudrem lub polać polewa lub lukrem.
Moje oponki zrobiłam z polowy porcji wiec nie było ich dużo ale na tym mi właśnie zależało.
Komentarze