1.W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę.
2.Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
3.Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Te mniejsze kółeczka można połączyć, ponownie rozwałkować i wykroić oponki, ale ja po prostu je smażę:)
4.W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Musi go być dosyć sporo 0,5 - 0,75 litra. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany (można wrzucić małe kółeczko na próbę) wrzucamy po kilka oponek. Smażymy z dwóch stron dopóki się ładnie nie zarumienią.
5.Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem i wcinamy:)
Komentarze