Oponki serowe

4.9 (204 ocen)

  • Średni

Prosty i szybki przepis na deser, który lubią wszyscy:)

  • Średni

Składniki:


  • - Ser biały: 0.5 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 3 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - soda: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.9 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę.
  • 2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.
  • 3. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku mniejsze kółeczka. Te mniejsze kółeczka można połączyć, ponownie rozwałkować i wykroić oponki, ale ja po prostu je smażę:)
  • 4. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Musi go być dosyć sporo 0,5 - 0,75 litra. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany (można wrzucić małe kółeczko na próbę) wrzucamy po kilka oponek. Smażymy z dwóch stron dopóki się ładnie nie zarumienią.
  • 5. Wyciągamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem i wcinamy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować