1 kg mąki pszennej
50 dag sera białego
6 łyżek cukru
3 jajka wiejskie
50 g drożdży
50 g masła stopionego, wystudzonego
250 ml mleka
cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu
Do smażenia:
1/2 kg smalcu
1/2 l oleju rzepakowego
Oponki drożdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw robimy rozczyn: z 250 ml letniego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
2.Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę.
3.Jajka i cukier ucieramy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier waniliowy.
Dodajemy ser i pozostałe składniki. Na końcu wlewamy rozczyn i spirytus. Wyrabiamy na gładką masę.
Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Stolnicę oprószamy mąką.
Ciasto dzielimy na części. Każdą wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki przy pomocy szklanki i kieliszka.
Zostawiamy na chwilkę do podrośnięcia.
5.W szerokim rondlu rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu.
Partiami wrzucamy oponki.
6.Smażymy z obu stron na rumiano.
7.Gorące oponki wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym.
8.Oprószamy od razu cukrem pudrem.
9.Podajemy wystudzone do kawki czy dla dzieci na podwieczorek lub zabawę karnawałową.
Smacznego:)
Porady
Porcja na ok. 50 szt. oponek.
Oponek nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, gdyż będą się przypalały podczas smażenia.
Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temp. pokojową.
Komentarze