Oponki drożdżowe z lukrem i posypką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Domowe, sycące drożdżowe oponki. Dodatek jogurtu do ciasta długo utrzymuje świeżość deseru. Udekorowane lukrem i kolorową posypką zachęcają domowników do pałaszowania. Nikt im się nie oprze.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    4 szklanki mąki
    5 dużych żółtek
    5 dag świeżych drożdży
    1/4 kostki masła
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Szczypta soli
    1/4 szklanki cukru pudru
    Kilka kropli olejku waniliowego
    1 kieliszek spirytusu
    Kolorowa posypka
    Olej do smażenia
    Składniki lukier:
    1 białko
    1 łyżka duża soku z cytryny
    3/4 szklanki cukru pudru

Oponki drożdżowe z lukrem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru pudru i łyżeczki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut. Do zaczynu dodać żółtka, cukier puder, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto. Następnie dodawać porcjami płynny tłuszcz, olejek waniliowy i spirytus, wyrobić całość. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować placek o grubości około 5 mm wycinać szklanką kółka, w środku małym kieliszkiem wyciąć otworki. Ułożyć na ściereczce i odstawić jeszcze na 5 minut w ciepłe miejsce. Olej rozgrzać, wkładać oponki , smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
    Składniki na lukier utrzeć, posmarować wierzch oponek, posypać kolorową posypką, odstawić do zastygnięcia lukru.

Porady

1.Do ciasta można dodać 1 łyżkę startej skórki z cytryny. 2. oponki można również posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy