Oponki drożdżowe w cynamonowej posypce

4.5 (154 ocen)

Oponki pieczemy w piekarniku, są bardzo pulchne :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    1 i 1/3 szklanki letniego mleka
    7 - 8 g drożdży świeżych lub suche
    2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 jajka
    1 łyżeczka soli

    Do posmarowania i obtoczenia:
    100 g masła (roztopionego)
    1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki drożdżowe w cynamonowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  • * 2. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką lub formką wycinać koła, kieliszkiem wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.


  • 3. Piec w temperaturze 180*C ok. 10 minut
  • 4. W czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
    Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować