Oponki drożdżowe w cynamonowej posypce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką lub formką wycinać koła, kieliszkiem wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
3.Piec w temperaturze 180*C ok. 10 minut
4.W czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem.
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.
Komentarze