Super przepis dla smakoszy pączków i krążków drożdżowych.
30 min
Składniki:
1 kg mąki
½ szklanki cukru
8 dkg drożdży
½ kostki masła
1 kieliszek spirytusu
1 szklanka jogurtu naturalnego
sól do smaku
Cukier puder do posypania
½ kg smalcu i ½ litra oleju do smażenia
5 żółtek
Oponki drożdżowe na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki(mąkę, cukier, żółtka, drożdże, masło roztopione – przestudzone, jogurt, sól, spirytus) włożyć do miski i pozostawić na ½ godziny. Następnie podrośnięte ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy zwiększy objętość dwukrotnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać szklanką oponki.
Tłuszcze podgrzać do temp. pieczenia, wkładać oponki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przestudzone obtoczyć w cukrze pudrze.
Porady
Oponki można polać białym lukrem lub polewą czekoladową.
Komentarze