Oszukane placki ziemniaczane z kalarepy i twarogu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie placki skuszą nawet najbardziej zagorzałego amatora tradycyjnych placków ziemniaczanych.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 średnie kalarepy obrane ze skórki (łącznie około 400 g)
    1 pęczek natki pietruszki
    200 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Oszukane placki ziemniaczane z kalarepy i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • osz 1. Kalarepy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną natkę, ser oraz wszystkie przyprawy. Wbić jajka. Całość wymieszać.
  • osz 2. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • osz 3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje przygotowanej masy i rozsmarowywać płasko na patelni. Placki smażyć na rumiano z obu stron.
  • osz 4. Podawać na ciepło.

Porady

Z podanych składników wychodzą 4 duże placki. Dobrymi dodatkami do placków są różnego rodzaju napoje fermentowane naturalne, a także śmietana oraz serek wiejski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować