Oszukane mini udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz, paprykę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki. Wlej maślankę i wyrób elastyczne ciasto.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka za pomocą szklanki - średnica około 8 cm.
2.Przygotowanie :
Na patelni rozpuść masło. Wrzuć pokrojone pieczarki i cebulę. Podsmaż co jakiś czas mieszając.
Do miski przełóż pasztet. Dodaj posmażone pieczarki z cebulą i wrzuć pokrojony ser żółty. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.Na środku każdego kółka z ciasta ułóż paluszek. Paluszek musi wystawać z dwóch stron. Następnie na środku połóż farsz - około 1 kopiastej łyżeczki. Zlep boki. Każdego ''pieroga'' przekrój na pół. Mini udka obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż ''udka'' z dwóch stron na złoty kolor.
Komentarze