omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

4.48 (180 ocen)

  • 40 min

Delikatne i przepyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto na 4 - 6 omletów:
    2 jaja
    1/3 szklanki cukru ( do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)
    6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)
    1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju
    około 350 ml śmietany kremówki (jeśli chcemy,aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)
    2 opakowania usztywniacza do śmietanki (takiego na 200 ml)
    ewentualnie owoce
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.

    Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.
  • 2. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 - 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.
    Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, "owinąć" wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. W tym czasie ubijamy śmietankę z usztywniaczem.
    Do wnętrza omletu nakładamy ubitą śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki.

Porady

Uwaga: Omlety dobrze jest zrobić maksymalnie 2 - 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze śmietany. Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do śmietany dodać niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku. Jeśli chcemy mieć kakaowe omlety, zamieńmy 2 łyżki mąki na dwie łyżki ciemnego kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować