Omlet kurdyjski

5 (168 ocen)

Pyszny omlet z warzywami na lekki obiad lub kolację :) Pomysł zaczerpnęłam ze starego kalendarza. Bardzo starego...

Składniki:

  • Na 1 porcję obiadową:
    1/4 papryki
    1 mały ogórek gruntowy
    kawałek cukinii
    1 mała cebula
    (łącznie ok. 25 dag warzyw)
    1 średni pomidor
    2 duże jajka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki startego na małych oczkach tarki oscypka (można zastąpić żółtym serem)
    sól, pieprz, curry
    ewentualnie posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Omlet

Omlet kurdyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, paprykę, ogórka i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości. Dodajemy soli, pieprzu i curry do smaku.
  • 2. Pomidora kroimy w plastry. Kilka odkładamy, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw na patelni. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy.
  • 3. Jajka roztrzepujemy, solimy i pieprzymy, wylewamy na warzywa na patelni.
    Na wierzchu układamy plastry pomidora, posypujemy startym serem, posypujemy szczyptą curry, przykrywamy i smażymy na malutkim ogniu, aż jajka się zetną (10-12 minut).
  • 4. Przed podaniem omlet można posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Z podanej ilości składników smażymy omlet na patelni średniej wielkości. Jeśli chcemy przygotować 2 porcje, należy podwoić ilość składników i użyć dużej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować