Omlet Kubusia Puchatka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Potrawa na leniwy, pełen radości poranek, który po prostu trzeba uczcić dobrym śniadaniem. :-) A że ten wyjątkowo puszysty omlet polałam miodem, stąd jego literacko-bajkowa nazwa.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jaja
    2 łyżki mąki
    szczypta soli
    odrobina masła do posmarowania patelni

    kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
    kilka łyżeczek miodu
    1/2 banana pokrojonego w plastry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omlet kubusia puchatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, następnie (na zmniejszonych obrotach miksera) mieszamy z żółtkami, a później dodajemy mąkę i delikatnie łączymy (na najmniejszych obrotach miksera).
  • 2. Patelnię smarujemy masłem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wykładamy na nią masę omletową, smażymy ok. 4 minuty, a następnie odwracamy (najłatwiej zsunąć omlet z patelni na talerz, a później przyłożyć do niego patelnię i wykonać szybki obrót, pamiętając o ostrożności - w końcu patelnia jest gorąca!). Smażymy jeszcze 2 minuty.
  • Mniam! 3. Omlet kroimy na 4 ćwiartki, przekładamy je dżemem, dekorujemy bananami i polewamy miodem.

    A później delektujemy się każdym kęsem tego pysznego śniadania! Bo na pewno na nie zasłużyliśmy! ;-) Smacznego!

Porady

Omlet można też podawać z owocami sezonowymi, nutellą lub cukrem pudrem - zasmakuje w każdej wersji, gwarantuję to! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować