Omlet hiszpański

4.5 (178 ocen)

  • 10 min

Omlet polubi każdy, ponieważ dodajemy do niego wszystko co, na co mamy ochotę.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
    1 cebula
    6 jajek
    2 łyżki oleju
    kiełbasa salami (ok.10 plasterków)
    ser żółty (4 plastry)
    pomidor
    przyprawa uniwersalna do smaku
    6 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet hiszpański 1. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na oleju. Po 15 minutach podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem (ok.15 minut).
    W miseczce mieszamy 6 jajek z 6 łyżkami wody i przyprawa uniwersalną.
    Kiedy ziemniaki będą już miękkie wylewamy na nie jajka, kładziemy na wierzch pokrojonego w plasterki pomidora, salami i plastry żółtego sera. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu dopóki jajka się nie zetną a ser nie stopi (ok.15 minut).

Porady

Przed podaniem można polać ketchupem lub sosem czosnkowym-jak kto lubi, oraz posypać szczypiorkiem.Można też do omletu dodać podsmażone pieczarki - wtedy przypomina bardziej pizzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować