Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn

4.5 (170 ocen)

  • 25 min

Bardzo prosty do przygotowania ,smaczny ,puszysty . Polecam jako cieply podwieczorek dla dzieci lub jako cieple sniadanie w chlodne dni . Omlet cesarski pochodzi z kuchni austriackiej , jest rowniez bardzo popularny w Niemczech.

  • 25 min

Składniki:

  • * 50 g masla
    * 6 jajek
    * opakowanie cukru waniliowego
    * szczypta soli
    * 3-4 lyzki cukru
    * 250 g maki
    * 500 ml mleka
    * maslo do smazenia
    * cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet

Omlet cesarski -kaiserschmarrn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo roztopic.
  • 2. Zoltka oddzielamy od bialek . Zoltka ucieramy z 2 - 3 lyzkami cukru i cukrem waniliowym. Dodac mleko ,make i wymieszac .Dodac powoli roztopione maslo. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli. Polaczyc wszystko razem.
  • 3. Lyzke masla roztopic na rozgrzanej patelni. Wlewamy mase (okolo 1 cm wysokosci) i smazymy na zloy kolor ,obracamy smazymy z drugiej strony i przy pomocy dwoch lyzek szarpiemy nasz omlet . Posypujemy lyzka cukru i lekko karmeluzujemy -jezeli wolimy mniej slodkie ,mozemy ta czesc pominac.
  • 4. Przekladamy na cieply talerz i posypujemy cukrem pudrem . Mozna poddac z mussem jablek lub np. konfitura z zurawiny .

Porady

Mi z tej ilosci skladnikow ,wychodzi okolo 4 omletow -smaze na sredniej wielkosci patelni. Musimy wyczuc czas smazenia,nawet jak bedziemy szarpac nasz omlet i bedzie lekko surowy w srodku ,to wytarczy podsmazyc jeszcze przez chwile -wazne zeby ni trzymac zbyt dlogo ,zeby nie byl za suchy . Wazne aby nie byl tez za cienki. Make najlepiej przesiac przez sitko. Polecam serdecznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować