Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Coś pysznego na śniadanie

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 jajka
    1 gruszka
    2 łyżki mąki pszennej
    półtora łyżki miodu
    łyżeczka masła
    100 ml jogurtu naturalnego 3%
    100 ml soku z pomarańczy
    sok z limonki
    skórka ze startej limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Masa na omlet: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane ze szczyptą soli i soku z limonki. Żółtka również utrzeć, dodać delikatnie do ubitych białek, przesypać podaną ilość mąki, całość wymieszać w jednolitą masę szpatułką.
    Gruszkę dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na ósemki, Na średnio rozgrzaną patelnie o nie przywierającej powłoce dodać masło z 1 dużą łyżką miodu, jak zacznie się rozpuszczać układamy gruszki. Delikatni zmniejszamy ogień , po około minucie wlewamy masę na omlet. Jak spód omletu się przyrumieni to przewracamy na drugą stronę, najlepiej zsunąć sobie go na talerz i szybkim ruchem przerzucić z powrotem na patelnie. Po minucie dwóch powinien być gotowy.
    Sos: Do jogurtu dodajemy startą skórkę oraz kilka kropel soku z limonki. Na patelni po smażeniu omletu wlewamy sok z pomarańczy oraz pół łyżki miodu i na średnim ogniu redukujemy co najmniej o polowe do dosyć gęstej konsystencji. Utworzy się nam bardzo gęsty zredukowany sos, który przelewamy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Gotowe;)
    Smacznego :)!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować