3 jajka
1 gruszka
2 łyżki mąki pszennej
półtora łyżki miodu
łyżeczka masła
100 ml jogurtu naturalnego 3%
100 ml soku z pomarańczy
sok z limonki
skórka ze startej limonki
Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Masa na omlet: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną piane ze szczyptą soli i soku z limonki. Żółtka również utrzeć, dodać delikatnie do ubitych białek, przesypać podaną ilość mąki, całość wymieszać w jednolitą masę szpatułką.
Gruszkę dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na ósemki, Na średnio rozgrzaną patelnie o nie przywierającej powłoce dodać masło z 1 dużą łyżką miodu, jak zacznie się rozpuszczać układamy gruszki. Delikatni zmniejszamy ogień , po około minucie wlewamy masę na omlet. Jak spód omletu się przyrumieni to przewracamy na drugą stronę, najlepiej zsunąć sobie go na talerz i szybkim ruchem przerzucić z powrotem na patelnie. Po minucie dwóch powinien być gotowy.
Sos: Do jogurtu dodajemy startą skórkę oraz kilka kropel soku z limonki. Na patelni po smażeniu omletu wlewamy sok z pomarańczy oraz pół łyżki miodu i na średnim ogniu redukujemy co najmniej o polowe do dosyć gęstej konsystencji. Utworzy się nam bardzo gęsty zredukowany sos, który przelewamy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Gotowe;)
Smacznego :)!
Komentarze