omlet z rodzynkami i jagodami goji

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierwszy raz robiłam podobny omlecik w szkole na technologii i zasadach zdrowego żywienia.Po latach powróciłam do przepisu lekko go modyfikując.Smakuje znakomicie i jest bardzo zdrowy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    większe pół szkl. mleka
    2 jajka
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1/2 paczki cukru waniliowego
    3 dag rodzynek
    3 dag jagód goji
    2 łyżki masła do smażenia
    bita śmietana lub jogurt do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet Bita śmietana

Omlet z rodzynkami i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i jagody goji sparzyć wrząca wodą,osączyć na sicie i osuszyć na ręczniku jednorazowym.Z mleka,mąki,żółtek,miodu,szczypty soli zarobić gładkie ciasto ucierając mikserem .Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.Połączyć delikatnie.Na patelni małej lub dużej rozgrzać masło.Wlać ciasto ,posypać rodzynkami i jagodami goji.Smażyć do ścięcia i zrumienienia spodu na rumiano.Następnie delikatnie przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec ok. 10 min. na złoty kolor.Gotowy omlet zsunąć na talerz i podawać po lekkim przestudzeniu z bitą śmietaną lub jogurtem.

Porady

Omlet możemy podać na gorąco z ulubionymi konfiturami,dżemem,zmiksowanymi owocami lub całymi świeżymi np.jagodami ,truskawkami itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody Jogurt Miód Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować